Potatispizza med sardeller

Festlig pizza som antingen kan ätas som tilltugg till fördrinken eller som förrätt. Toppa färdiggräddad pizza med sardeller eller lägg dem på pizzan på slutet av gräddningstiden.

Lena Söderström
Potatispizza med sardeller
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 400 - 500 g delikatess- eller färskpotatisar - vältvättad och skalad
  • 3 - 4 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 förp pizzadeg - gärna surdeg, eller utkavlad pizzabotten
  • 2 dl crème fraiche
  • 150 g pizzaost - riven
  • 8 sardeller
  • 3 msk persiljeblad - hackade
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Skär potatisen i tunna skivor, använd gärna mandolin.

  2.  Fräs potatisen, gärna i två omgångar, i cirka 10 minuter. Rör om då och då. Salta och peppra. Lägg potatisen på ett fat och låt svalna i 15 minuter.

  3. Sätt ugnen på 250 grader.

  4. Kavla ut pizzadegen till en pizzabotten på ett mjölat bakbord och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Eller rulla utkavlad pizza­ botten tillsammans med papperet på en plåt. Bred på crème fraiche blandad med osten. Fördela över potatisen.

  5. Grädda pizzan i mitten av ugnen i 15–20 minuter.

  6. Toppa pizzan med sardellerna. Garnera med persilja och nymalen svartpeppar.

Vad tyckte du om receptet?