Potatispaj med karamelliserad lök

Potatispaj med karamelliserad lök är god som den är med sallad till. Eller servera den som tillbehör till kallskuret.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 500 g färskpotatis
  • 2 dl crème fraiche - lätt
  • 2 dl prästost - lagrad + 2 dl
  • 0,5 tsk salt - + 0,75 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 rödlök
  • 4 bananschalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 1 tsk strösocker
  • 1 dl gräslök - hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Blanda de båda mjölsorterna och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en avlång pajform, ca 10 x 35 cm. Nagga bottnen och grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min.

  2. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna av och mosa den grovt. Rör i crème fraiche och 2 dl ost. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Fördela potatisen i pajskalet, strö över 2 dl ost. Grädda pajen ytterligare ca 15 min.

  3. Skala och skär löken i ringar. Stek den i smör tills den mjuknat. Strö över socker och 3/4 tsk salt. Stek under omrörning tills sockret smält och löken har fin färg.

  4. Toppa pajen med den karamelliserade löken och strö över gräslök.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!