Potatiskräm med jordärtskocka toppad med kantareller och forellrom

Recept på potatiskräm toppad med kantareller och forellrom. Som en len dröm är potatiskrämen med smak av jordärtskocka och toppad med kantareller och forellrom. Passar som en smårätt eller förrätt. Som förrätt räcker den till 6 personer.

Potatiskräm med jordärtskocka toppad med kantareller och forellrom
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g mandelpotatis
  • 100 g jordärtskocka
  • 100 g purjolök - den vita delen
  • 5 dl vatten
  • 1 msk konc grönsaksfond
  • 1 dl crème fraiche - + 1 dl
  • 1 krm salt - + 0,5 tsk
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 300 g kantareller
  • 1 msk smör
  • 50 g forellrom - eller algkaviar
  • 2 msk gräslök - finskuren
  • 0,5 ask smörgåskrasse

Gör så här

  1. Skala potatis och jordärtskocka, skär i bitar. Ansa och finstrimla purjolöken. Lägg rotsakerna i en kastrull. Häll på vatten och fond. Låt koka under lock tills de mjuknat. Tillsätt 1 dl crème fraiche, mixa hastigt ihop till en slät kräm. Mixa inte för länge, det kan göra krämen seg av stärkelsen. Krydda med 1 krm salt och peppar.

  2. Rensa kantarellerna. Bryn dem i smör 5–10 min så att de får färg och blir lite frasiga. Krydda med 1/2 tsk salt.

  3. Rör 1 dl crème fraichen så att den blir rinnig.

  4. Fördela potatiskrämen i varma skålar eller djupa tallrikar. Ringla över crème fraiche och lägg på svamp och rom. Garnera med gräslök och krasse. Servera genast.

Vad tyckte du om receptet?