Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Potatisgratäng med sötpotatis och salvia

Krämig gratäng med sötpotatis, salvia och västerbottensost. Perfekt till lammsteken.

Potatisgratäng med sötpotatis och salvia
Potatisgratäng med sötpotatis och salvia
Potatisgratäng med sötpotatis och salvia
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 1 sötpotatis
  • 4 salviakvistar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 150 g ost - riven lagrad , t ex västerbottensost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatis och sötpotatis i tunna skivor, använd gärna mandolin. Fördela potatisen i en smord ugnssäker form. Repa över salviabladen.

  2. Skala och skiva vitlöken. Koka upp mjölk, grädde, vitlök, salt och peppar. Sjud ca 1 minut. Rör ner hälften av osten. Häll grädden över potatisen och strö över resten av osten.

  3. Gratinera mitt i ugnen ca 30 min.

Vad tyckte du om receptet?