Potatisgratäng med sötpotatis och salvia

Krämig gratäng med sötpotatis, salvia och västerbottensost. Perfekt till lammsteken.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 1 sötpotatis
  • 4 salviakvistar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 150 g ost - riven lagrad , t ex västerbottensost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatis och sötpotatis i tunna skivor, använd gärna mandolin. Fördela potatisen i en smord ugnssäker form. Repa över salviabladen.

  2. Skala och skiva vitlöken. Koka upp mjölk, grädde, vitlök, salt och peppar. Sjud ca 1 minut. Rör ner hälften av osten. Häll grädden över potatisen och strö över resten av osten.

  3. Gratinera mitt i ugnen ca 30 min.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!