Potatisgratäng med fetaost och soltorkade tomater

Recept på krämig potatisgratäng med ljuvliga smaker från fetaost, soltorkade tomater och basilika.

Lena Söderström
Potatisgratäng med fetaost och soltorkade tomater
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 12 - 14 potatisar - mjöliga
  • 1 rödlök
  • 3 - 4 soltorkade tomater - marinerade tomater
  • 150 g fetaost
  • 1 tärning grönsaksbuljong - eller hönsbuljong
  • 4 dl vispgrädde
  • 150 g gratängost
  • salt
  • peppar
  • 2 msk basilika - strimlad
  • 1 msk olivolja - + 1 pressad vitlöksklyfta till formen

Gör så här

  1. Skala och skiva potatisen. Skala och strimla löken. Strimla tomaterna. Smula fetaosten.

  2. Blanda buljong och grädde i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Blanda i gratängosten. Blanda i basilikan. Vänd ner potatis och lök och blanda väl. Blanda i tomaterna.

  3. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla en ugnssäker form med oljan och gnid in med vitlöken. Varva i potatisblandning och cirka ⅔ av fetaosten (spara resten av osten till garnering).

  4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 60 minuter. Lägg eventuellt på en bit smörad aluminiumfolie i slutet av gräddningstiden så att den inte bränns vid.

  5. Låt gratängen vila inför serveringen i cirka 20 minuter.

  6. Garnera med den sparade fetaosten. Peppra. Toppa med basilikablad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök