Potatisgratäng med fetaost och soltorkade tomater

Recept på krämig potatisgratäng med ljuvliga smaker från fetaost, soltorkade tomater och basilika.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 12 - 14 potatisar - mjöliga
  • 1 rödlök
  • 3 - 4 soltorkade tomater - marinerade tomater
  • 150 g fetaost
  • 1 tärning grönsaksbuljong - eller hönsbuljong
  • 4 dl vispgrädde
  • 150 g gratängost
  • salt
  • peppar
  • 2 msk basilika - strimlad
  • 1 msk olivolja - + 1 pressad vitlöksklyfta till formen

Gör så här

  1. Skala och skiva potatisen. Skala och strimla löken. Strimla tomaterna. Smula fetaosten.

  2. Blanda buljong och grädde i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Blanda i gratängosten. Blanda i basilikan. Vänd ner potatis och lök och blanda väl. Blanda i tomaterna.

  3. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla en ugnssäker form med oljan och gnid in med vitlöken. Varva i potatisblandning och cirka ⅔ av fetaosten (spara resten av osten till garnering).

  4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 60 minuter. Lägg eventuellt på en bit smörad aluminiumfolie i slutet av gräddningstiden så att den inte bränns vid.

  5. Låt gratängen vila inför serveringen i cirka 20 minuter.

  6. Garnera med den sparade fetaosten. Peppra. Toppa med basilikablad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!