Potatisfrallor

Saftiga frallor bakade på potatis och smaksatta med kummin.

Christina Asplund
Potatisfrallor
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk - 30 grader
  • 1 msk brödsirap
  • 0,5 msk salt
  • 1 msk kummin - stött
  • 25 g smör - rumsvarmt
  • 500 g potatis - kokt, kall och riven
  • 3 dl fint rågmjöl
  • 12 dl vetemjöl special - cirka

Gör så här

  1. Lös upp jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt sirap, salt, kummin, smör, potatis, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig i köksmaskin i 10 minuter.

  2. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, i cirka 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Den kan kännas kladdig, men ha tålamod för bullarna blir saftiga och smular inte.

  3.  Dela degen i två delar och rulla ut till längder. Dela varje längd i 12 bitar. Rulla dem till runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

  4. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa i 30 minuter under bakduk. Efter 15 minuter stick små gropar, likt potatisögon i bullarna, med ett modelleringsverktyg, penna utan stift eller grov jumpersticka. Låt dem fortsätta jäsa.

  5. Grädda bullarna i mitten av ugnen, i cirka 15 minuter. Låt svalna på bakgaller under bakduk. Bullarna går bra att frysa in.

Vad tyckte du om receptet?