Smördegspizza med potatisflan med tomat och örter

Kyld smördeg är bra att ha hemma i sommarkylen. Då kan man lägga på rester som kall kokt färskpotatis och någon annan smaksättning. Det mesta brukar funka - se detta som en grundskiss.
Malin Landquist
Foto: Peter Carlsson

Potatisflan med tomat och örter

  • 1 rulle smördeg - kyld
  • 10 färskpotatisar - kalla, kokta
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1,5 dl parmesan - riven
  • 1 ägg

Topping

  • 10 pärltomater - eller körsbärstomater
  • 70 g parmaskinka - tunna skivor
  • oreganokvistar

Tillbehör

  • grönsallad - blandad
  • vinägrett

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut smördegen med sitt papper under och lägg det på en plåt. Nagga degen väl.

  2. Skiva potatisen och lägg den i rader, lite omlott, på degen. Strö över salt, peppar och parmesan. Vispa upp ägget. Vik in kanterna på degen och tryck till med en gaffel. Pensla kanterna med ägg.

  3. Grädda flanet mitt i ugnen 20–25 min tills det börjar få fin färg i kanterna. Låt svalna.

  4. Halvera tomatena. Toppa flanet med tomater, skinka och oregano. Servera med sallad och vinägrett.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!