Potatis- och löksoppa med St Agur och fräst svampmacka

Potatis- och löksoppa med St Agur och fräst svampmacka är värmande och gott om det är kallt ute. St Agur-osten kan ersättas med annan blåmögelost men minska då eventuellt på saltet om du använder en saltare ost.

Potatis- och löksoppa med St Agur och fräst svampmacka
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1 bakpotatis - (ca 350 g)
  • 1 bananschalottenlök - stor
  • 6 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 75 g St Agurost
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 150 g skogschampinjoner
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt - + 0,5 tsk
  • 2 skivor lantbröd
  • 4 msk färskost - naturell
  • 20 g ärtskott
  • 2 msk persilja - hackad (fryst)

Gör så här

  1. Skala och skär potatis och lök i bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten och grädde. Lägg i ost och buljongtärning. Låt koka upp och koka under lock ca 10 min.

  2. Ansa och skär svampen i bitar eller skivor. Stek dem i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Krydda med 1 krm salt.

  3. Rosta bröden i brödrost. Bred dem med färskost och toppa med svampfräs och ärtskott.

  4. Mixa soppan slät med mixerstav. Krydda med 1/2 tsk salt. Strö över persilja och servera med svampmackan.

Vad tyckte du om receptet?