Potatis- och blomkålssoppa
Recept på potatis- och blomkålssoppa. Soppan är lätt att variera – byt ut rotfrukter och purjolök mot annan lök. Har man ingen grädde eller crème fraiche kan den uteslutas.
Ingredienser
-
400 g
potatis
- mjölig
-
100 g
rotselleri
-
13 dl
vatten
-
0,5 tsk
salt
-
100 g
purjolök
- eller salladslök
-
2
grönsaksbuljongtärningar
-
4 kvistar
timjan
- eller 1/2 tsk torkad timjan
-
1 krm
svartpeppar
- nymald, –2
-
150 g
blomkålsbuketter
-
0,5 dl
crème fraiche
- eller grädde
Tillbehör
-
chorizo
- salami eller bacon
-
gräslök
-
olivolja
Gör så här
-
Skala potatis och selleri och skär i bitar. Lägg i en gryta och häll över vattnet. Tillsätt salt. Sjud under lock ca 10 min.
-
Ansa och strimla purjolöken. Lägg buljongtärningar, timjan, peppar, blomkålsbuketter och hälften av purjolöken i soppan. Sjud -ytterligare ca 5 min. Blanda i crème fraiche eller grädde och mixa soppan med mixerstav. Tillsätt resten av purjolöken.
-
Knaperstek korv eller bacon och strö över soppan med finklippt gräslök. Ringla lite olja på varje portion.
-
Tips! Ta med soppa i lunchlådan, men förvara toppingen separat och lägg på vid servering.