Potatis- och blomkålssoppa

Recept på potatis- och blomkålssoppa. Soppan är lätt att variera – byt ut rotfrukter och purjolök mot annan lök. Har man ingen grädde eller crème fraiche kan den uteslutas.
Charlotte Jenkinson
Potatissoppan kan varieras
med topping av stekt svamp och
ringlad tryffelolja.
Potatissoppan kan varieras med topping av stekt svamp och ringlad tryffelolja. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 400 g potatis - mjölig
  • 100 g rotselleri
  • 13 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g purjolök - eller salladslök
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 4 kvistar timjan - eller 1/2 tsk torkad timjan
  • 1 krm svartpeppar - nymald, –2
  • 150 g blomkålsbuketter
  • 0,5 dl crème fraiche - eller grädde

Tillbehör

  • chorizo - salami eller bacon
  • gräslök
  • olivolja

Gör så här

  1. Skala potatis och selleri och skär i bitar. Lägg i en gryta och häll över vattnet. Tillsätt salt. Sjud under lock ca 10 min.

  2. Ansa och strimla purjolöken. Lägg buljongtärningar, timjan, peppar, blomkålsbuketter och hälften av purjolöken i soppan. Sjud -ytterligare ca 5 min. Blanda i crème fraiche eller grädde och mixa soppan med mixerstav. Tillsätt resten av purjolöken.

  3. Knaperstek korv eller bacon och strö över soppan med finklippt gräslök. Ringla lite olja på varje portion.

  4. Tips! Ta med soppa i lunchlådan, men förvara toppingen separat och lägg på vid servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!