Potatis- och grönkålssoppa

Härlig soppa med potatis och grönkål. Perfekt vardagssoppa som hela familjen tycker om.

Christina Asplund
Potatis- och grönkålssoppa
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 350 g mandelpotatis - eller annan mjölig sort
  • 100 g purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 g grönkål
  • 25 g smör
  • 6 dl kycklingbuljong - eller vatten + 2 msk kycklingfond
  • 0,5 tsk timjan
  • 3 dl mjölk - 3 procent
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Till servering

  • crème fraiche
  • gräslök

Gör så här

  1. Skala och skölj potatisen. Skär dem i bitar. Ansa och skölj purjolöken, och skär i skivor – endast den ljusa delen ska användas. Skala och skiva vitlöksklyftan. Skölj, repa och skär grönkålen i strimlor.

  2. Smält smöret i en kastrull. Lägg i purjolök och vitlök och låt det fräsa utan att ta färg. Lägg i potatisen, tillsätt timjan, salt och nymalen vitpeppar, och låt fräsa ytterligare någon minut.

  3. Tillsätt buljongen och låt sjuda på svag värme i 20 minuter. Mixa till en puré i med mixerstav. Tillsätt grönkål och gräddmjölk och värm långsamt upp till kokpunkten. Smaka av och späd med mer gräddmjölk om det behövs.

  4. Servera soppan varm med en klick crème fraiche, klippt gräslök och potatisbullar.

Vad tyckte du om receptet?