Portionsbröd med kummin

Portionsbröd med kummin går mycket bra att frysa in om det blir några över.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk anis
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 3 dl grahamsmjöl - (180 g)
  • 10 dl vetemjöl - –11 dl (600–660 g)

Pensling

  • ägg

Garnering

  • kummin
  • anis

Gör så här

  1. Stöt kummin och anis i mortel. Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Rör så att jästen löses upp.

  2. Tillsätt kummin, anis, smör, ägg, socker och salt och blanda. Tillsätt grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget, tills degen börjar bli smidig men fortfarande är lite kladdig. Knåda kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.

  3. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk, knåda den smidig. Dela degen i 25 bitar och forma till släta bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  4. Klipp ett litet kryss i varje bulle och pensla med uppvispat ägg. Strö över kummin och anis. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min, tills de fått fin färg. Låt kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!