Porterstek
Koktid:
Aktiv tid c:a 15 minuter
Porterstek är ett klassiskt recept där köttet inte ska brynas utan kokas direkt i den smakrika lagen.
Ingredienser
-
1,2 kg
nötstek
- av innanlåret eller fransyskan
-
1 l
porter
-
2,5 dl
svartvinbärssaft
- konc
-
1,5 dl
soja
- kinesisk
-
1
gul lök
-
2
lagerblad
-
15
svartpepparkorn
Sås
-
8 dl
sky
-
2 dl
vispgrädde
-
1 tsk
salt
-
3 msk
majsstärkelse (Maizena)
- Maizena
Tillbehör
-
hasselbackspotatis
- eller klyftpotatis
-
grönsaker
- kokta, t ex morötter och brysselkål
-
svart vinbärsgelé
Gör så här
-
Koka upp porter, saft och soja i en gryta. Skala och skiva löken. Lägg lök, lagerblad och pepparkorn i lagen. Lägg i köttet. Låt sjuda under lock tills köttet är mört, beräkna 1 1/2-2 timmar. Vänd köttet några gånger under tiden.
-
Ta upp köttet och låt det vila under aluminiumfolie.
-
Sila lagen och mät upp 8 dl. Koka upp lagen tillsammmans med grädde och krydda med salt. Red skyn med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.
-
Skär köttet i tunna skivor. Servera med såsen, potatis, grönsaker och gelé.
-
Tips: Lagen som blir över kan frysas och användas som bas i grytor.