Porterstek

Porterstek är ett klassiskt recept där köttet inte ska brynas utan kokas direkt i den smakrika lagen.

Porterstek
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1,2 kg nötstek - av innanlåret eller fransyskan
  • 1 l porter
  • 2,5 dl svartvinbärssaft - konc
  • 1,5 dl soja - kinesisk
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 15 svartpepparkorn

Sås

  • 8 dl sky
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 3 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Tillbehör

  • hasselbackspotatis - eller klyftpotatis
  • grönsaker - kokta, t ex morötter och brysselkål
  • svart vinbärsgelé

Gör så här

  1. Koka upp porter, saft och soja i en gryta. Skala och skiva löken. Lägg lök, lagerblad och pepparkorn i lagen. Lägg i köttet. Låt sjuda under lock tills köttet är mört, beräkna 1 1/2-2 timmar. Vänd köttet några gånger under tiden.

  2. Ta upp köttet och låt det vila under aluminiumfolie.

  3. Sila lagen och mät upp 8 dl. Koka upp lagen tillsammmans med grädde och krydda med salt. Red skyn med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.

  4. Skär köttet i tunna skivor. Servera med såsen, potatis, grönsaker och gelé.

  5. Tips: Lagen som blir över kan frysas och användas som bas i grytor.

Vad tyckte du om receptet?