Porterknäcke - gott matbröd som passar lika bra till ost som till sill

Ett spännande mörkt, sött knäckebröd som passar lika bra till både sill och ost.
Allt om Mat
Porterknäcke
Porterknäcke Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 15 g jäst
  • 2 dl porter
  • 1 dl vatten - kallt
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kummin - hel
  • 3 dl rågmjöl - grovt (165 g)
  • 2 dl grahamsmjöl - (120 g)
  • 4 dl vetemjöl - (240 g) + 2 msk till

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på porter och vatten. Rör i farinsocker, salt och kummin. Arbeta in rågmjöl, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Låt degen vila i en plastpåse i kylen ca 10 min. Sätt ugnen på 225°.

  2. Dela degen i fyra bitar och forma till runda bullar. Kavla ut på mjölad arbetsbänk till tunna, rektangulära kakor lika stora som plåten. Eller sporra ut 24 små fyrkantiga bröd. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.

  3. Grädda mitt i ugnen 9-10 min. Låt bröden kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!