Pommes Anna med ansjoviskryddad sill och pangrattato

Pommes Anna med ansjoviskryddad sill och pangrattato är en janssons-variant som kan bli en ny favorit på julmiddagen.
Lisa Lemke
Pommes Anna med ansjoviskryddad sill och pangrattato
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 1 kg potatis - fast sort
  • 2 vitlöksklyftor - stora
  • 100 g smör - + 2 msk
  • 2 msk inläggningslag - från sillen
  • 1 tsk salt - + 2 krm
  • 2 skivor surdegsbröd - ljust, gärna några dagar gammalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 150 g anjovisfilé
  • 1 dl dill - hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och krossa vitlöken. Smält 100 g smör med vitlök och sillspad i en kastrull.

  2. Skala och skiva potatisen tunt. Varva den i en form (som en blomma om du vill eller bara som en gratäng). Krydda med 1 tsk salt mellan lagren. Ta upp och kasta bort vitlöksklyftorna från smöret. Ringla smöret över potatisen.

  3. Tillaga mitt i ugnen 30–40 min tills potatisen är mjuk och har fått fin färg.

  4. Riv brödet till smulor och stek i 2 msk smör tills det är gyllenbrunt. Krydda med 2 krm salt och peppar. Strimla sillen.

  5. Toppa den varma potatisen med sill, brödsmulor och hackad dill.

Vad tyckte du om receptet?