Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Pommes Anna med ansjoviskryddad sill och pangrattato

Pommes Anna med ansjoviskryddad sill och pangrattato är en janssons-variant som kan bli en ny favorit på julmiddagen.

Lisa Lemke
Pommes Anna med ansjoviskryddad sill och pangrattato
Pommes Anna med ansjoviskryddad sill och pangrattato
Pommes Anna med ansjoviskryddad sill och pangrattato
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 1 kg potatis - fast sort
  • 2 vitlöksklyftor - stora
  • 100 g smör - + 2 msk
  • 2 msk inläggningslag - från sillen
  • 1 tsk salt - + 2 krm
  • 2 skivor surdegsbröd - ljust, gärna några dagar gammalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 150 g anjovisfilé
  • 1 dl dill - hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och krossa vitlöken. Smält 100 g smör med vitlök och sillspad i en kastrull.

  2. Skala och skiva potatisen tunt. Varva den i en form (som en blomma om du vill eller bara som en gratäng). Krydda med 1 tsk salt mellan lagren. Ta upp och kasta bort vitlöksklyftorna från smöret. Ringla smöret över potatisen.

  3. Tillaga mitt i ugnen 30–40 min tills potatisen är mjuk och har fått fin färg.

  4. Riv brödet till smulor och stek i 2 msk smör tills det är gyllenbrunt. Krydda med 2 krm salt och peppar. Strimla sillen.

  5. Toppa den varma potatisen med sill, brödsmulor och hackad dill.

Vad tyckte du om receptet?