Polenta med kastanjer och smörstekt svamp

Polenta med kastanjer och smörstekt svamp är en ostigt god och mättande rätt toppad med svamp och varma kastanjer.
Emmy Lundström
Foto: Pernilla Ahlsén

Ingredienser

  • 400 g kastanjer
  • 500 g skogschampinjoner
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 rosmarinkvistar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk grönsaksbuljongspulver
  • 2 dl vatten

Polenta

  • 8 dl vatten
  • 2 dl polenta
  • 100 g smör
  • 100 g parmesan
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • rosmarin
  • parmesan

Gör så här

  1. Skär ett snitt i toppen på varje kastanj. Koka dem i vatten 15–20 min. Skala kastanjerna medan de fortfarande är varma.

  2. Ansa champinjonerna och skär i fjärdedelar. Stek dem i olja på hög värme.

  3. Sänk värmen, lägg smör i pannan och låt smälta in i svampen. Skala och finhacka vitlöken. Hacka rosmarinen. Låt vitlök och rosmarin steka med svampen 2–3 min. Krydda med salt och peppar.

  4. Grovhacka kastanjerna och lägg dem i stekpannan. Tillsätt buljong och vatten och låt sjuda tills vätskan har kokat ihop till hälften.

  5. Polenta: Koka upp vattnet i en kastrull. Vispa i polentan så att blandningen inte klumpar sig. Sjud på låg temperatur ca 5 min.

  6. Ta av kastrullen från plattan och rör i smör och parmesan. Krydda med salt och peppar.

  7. Häll polentan i skålar eller på tallrikar. Häll över svamp- och kastanjeblandningen. Toppa med rosmarin och lite extra riven parmesan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!