Poké bowl

Recept på Poké Bowl. Poké betyder det som dragits upp ur havet; dagens fångst på hawaiianska. Men det är även vanligt att servera vegetariska alternativ. Smakerna är ofta lånade av japansk och kalifornisk sushi.
Elisabeth Johansson
Poké bowl
Foto: Allt om Mat / Allt om Mat

Ingredienser

  • 800 g lax - rå, gärna Salma

Marinad

  • 2 salladslökar
  • 2 msk soja - japansk
  • 4 msk teriyakisås
  • 1 tsk sesamfrön - svarta
  • 1 tsk sesamfrön - vita

Till skålen

  • 6 dl ris - rött
  • 4 avokador
  • 4 dl edamamebönor
  • 200 g algsallad
  • 1 vattenmelonrättika

Srirachamajo

  • 2 dl majonnäs
  • 2 msk srirachasås
  • 1 krm salt

Garnering

  • 8 skivor vattenmelon
  • 2 lime
  • china rose-groddar
  • ärtskott
  • svarta sesamfrön

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär laxen i kuber.

  2. Marinad: Ansa och strimla salladslöken. Blanda alla ingredienser till marinaden med laxen.

  3. Srirachamajo: Blanda majonnäsen med srirachasås och salt.

  4. Fördela riset i portionsskålar. Kärna ur och gröp ur avokadon. Skär den i tunna skivor. Dra ut skivorna i ett långt band, rulla ihop till åtta rosor. Lägg en i varje skål.

  5. Lägg edamamebönoroch algsallad i grupper i skålarna. Skala rättikan och gör spiraler, lägg i skålarna. Lägg i laxen och garnera med vattenmelon, lime och groddar eller skott. Spritsa srirachamajonnäs över laxen.

  6. * Vattenmelonrättika eller grön rättika kallas även watermelon radish eller red meat radish. Används oftast färsk och strimlad i sallader. Den är krispig och smakar sött och lite milt pepprigt. Till vattenmelonrättika behövs en grönsakssvarv.

Vad tyckte du om receptet?