Poké bowl med lax

En skål med lax, ris och en massa härliga grönsaker. Strö över sesamfrön och cashewnötter. Poké betyder att skära i bitar på hawaiianska. Rätten kom till när fiskbitar från gårdagens fångst smaksattes i en marinad. Gott och nyttigt!

Elisabeth Johansson
Poké bowl med lax
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Srirachamajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 2 - 3 msk srirachasås

Poké bowl med lax

  • 8 dl sushiris - eller jasminris, kokt
  • 400 g laxfilé - skinnfri, gärna salmalax
  • 2 msk japansk soja - ljus
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 2 avokado
  • 1 polkabeta
  • 1 tsk sesamfrön - svarta och vita
  • 4 dl edamamebönor
  • 150 g algsallad
  • 40 g alfalfagroddar
  • 1 dl cashewnötter

Gör så här

  1. Srirachamajonnäs: Blanda majonnäs och srirachasås.

  2. Poké bowl med lax: Koka riset enligt förpackningen.

  3. Skär laxen i centimeterstora kuber, blanda med soja och sesamolja.

  4. Skala, kärna ur och skär avokadon i tunna skivor, forma skivorna till avokadorosor.

  5. Skala polkabetan och svarva eller skär i tunna strimlor. Lägg strimlorna i en skål med kallt vatten. Häll av vattnet efter ett par minuter.

  6. Servering: Lägg riset i portionsskålar. Lägg i laxen och strö över sesamfrön. Lägg i avokadorosor, polkabeta, edamamebönor, algsallad och groddar i grupper. Strö över cashewnötter och servera srirachamajonnäsen till.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök