Recept från Mitt kök
Poké bowl med lax
En skål med lax, ris och en massa härliga grönsaker. Strö över sesamfrön och cashewnötter. Poké betyder att skära i bitar på hawaiianska. Rätten kom till när fiskbitar från gårdagens fångst smaksattes i en marinad. Gott och nyttigt!
Srirachamajonnäs
-
2 dl
majonnäs
-
2 - 3 msk
srirachasås
Poké bowl med lax
-
8 dl
sushiris
- eller jasminris, kokt
-
400 g
laxfilé
- skinnfri, gärna salmalax
-
2 msk
japansk soja
- ljus
-
0,5 tsk
sesamolja
-
2
avokado
-
1
polkabeta
-
1 tsk
sesamfrön
- svarta och vita
-
4 dl
edamamebönor
-
150 g
algsallad
-
40 g
alfalfagroddar
-
1 dl
cashewnötter
Gör så här
-
Srirachamajonnäs: Blanda majonnäs och srirachasås.
-
Poké bowl med lax: Koka riset enligt förpackningen.
-
Skär laxen i centimeterstora kuber, blanda med soja och sesamolja.
-
Skala, kärna ur och skär avokadon i tunna skivor, forma skivorna till avokadorosor.
-
Skala polkabetan och svarva eller skär i tunna strimlor. Lägg strimlorna i en skål med kallt vatten. Häll av vattnet efter ett par minuter.
-
Servering: Lägg riset i portionsskålar. Lägg i laxen och strö över sesamfrön. Lägg i avokadorosor, polkabeta, edamamebönor, algsallad och groddar i grupper. Strö över cashewnötter och servera srirachamajonnäsen till.