Plommonpaj med mazarinfyllning och crème chantilly

Recept på lyxig plommonpaj med mazarinfyllning serverad med crème chantilly.
Mitt Kök
Foto:  Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 äggula

Fyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 krm bittermandelarom
  • 3 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 8 - 10 plommon

Crème chantilly

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång - eller 1 tsk vaniljpasta
  • 2 msk florsocker

Till garnering

  • florsocker
  • chokladmynta

Till servering

  • crème chantilly

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa snabbt ihop vetemjöl, smör i bitar, strösocker och äggula till en deg i matberedaren med kniven monterad. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Ställ in i kylen 30 minuter.

  2. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen, cirka 12 minuter. Mixa samman mandelmassa, smör, bittermandelarom, ägg och vetemjöl till en slät fyllning och fördela i pajskalet.

  3. Dela och kärna ur plommonen och skär i smala klyftor. Stick ner dem i smeten. Grädda mitten av ugnen, cirka 25 minuter. Låt svalna på bakgaller. Sikta över florsocker innan serveringen. Servera med crème chantilly.

  4. Crème chantilly: Vispa grädden mjukt fluffig. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna från vaniljstången och blanda i grädden eller blanda med vaniljpasta. Smaka av med florsocker. Häll upp i en skål och servera till pajen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!