Plommonpaj med mandelmassa

Plommonpaj med mandelmassa är saftig och god. Frys mandelmassan några timmar så går den lättare att riva.
Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 1 ägg

Fyllning

  • 300 g plommon
  • 200 g mandelmassa
  • 0,5 citron
  • 3 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk mandel - flagad

Gör så här

  1. Mixa smör, mjöl, florsocker och salt i en matberedare till en smulig deg eller nyp ihop för hand. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och tryck ut den platt. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  2. Kavla ut degen. Klä en pajform, ca 26 cm i diameter, med degen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min, tills det fått lite färg. Sänk ugnsvärmen till 200°.

  3. Fyllning: Halvera och kärna ur plommonen. Riv mandelmassan. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa ihop ägg, crème fraiche och vaniljsocker. Tillsätt mandelmassa och citronskal. Häll smeten i pajskalet.

  4. Lägg plommonen i formen och strö över flagad mandel. Grädda pajen ca 35 min, tills fyllningen stelnat. Låt pajen svalna före servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!