Plommonkompott med vanilj och kanel

Barndomsminnen, när man skulle äta upp för att se vilket mönster, som dolde sig i tallrikens botten.
Mitt Kök
Ann-Charlotte Fägerlind
Ann-Charlotte Fägerlind

Ingredienser

  • 600 g plommon
  • 250 g socker
  • 1 - 2 tsk citronsaft
  • 1 kanelstång
  • 1 vaniljstång - bourbon eller 1 tsk vaniljpulver

Gör så här

  1. Skölj, dela och kärna ur plommonen. Skär plommonen i klyftor.

  2. Snitta vaniljstången, så att märgen kommer fram. Lägg ner plommonen i en kastrull, tillsätt socker och blanda väl. Koka sedan plommon, socker, kanel och vaniljstång på svag värme.

  3. Känn med en sticka. När plommonen mjuknat, tar du kastrullen från plattan.

  4. Smaka av, tillsätt ev. mer socker eller lite citronsaft för mer syra.

  5. Låt svalna. Servera i skålar med iskall mjölk, eller kanske med lite vaniljglass toppad med smulade mandelbiskvier.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök