Pizza med rotfrukter & getost

Mitt Kök
Pizza med rotfrukter & getost
Ove Lindfors

Pizzadeg - grundrecept

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten - ljummet, 37 grader
  • 7 dl vetemjöl - cirka special
  • 1 tsk salt

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 1 burk krossade tomater - 400 g
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • flingsalt
  • peppar - nymald

Topping

  • 400 g rotfrukter - till exempel­ morötter, rotselleri och ­palsternacka
  • 200 g getost - cirka
  • 4 msk rosmarin - färsk och hackad
  • 75 g valnötter
  • 4 msk olivolja
  • flingsalt
  • peppar - nymald
  • rucola

Gör så här

  1. Gör en startdeg­. Lös jästen i 1/4 dl av vattnet och blanda i cirka 2 msk mjöl. Rör ihop till en jämn smet. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.

  2. Blanda i resten av vattnet, salt och det mesta av mjölet i startdegen. Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk i två timmar.

  3. Sätt ugnen på 275 grader.

  4. Tomatsås: Hacka lök och vitlök och fräs i ­olivolja utan att det tar färg.

  5. Tillsätt tomater och buljong. Koka ihop såsen utan lock, 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  6. Skala och skär rotfrukterna i ­stavar. Förväll dem 4-5 minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av noga.

  7. När degen jäst klart, ta upp och knåda degen på mjölat­ bord. Forma degen till fyra bollar, platta ut dem till runda plattor. Kavla ut degplattorna till tunna pizzor och lägg på plåt med bakplåtspapper.

  8. Fördela tomatsås, rotfrukter, s­mulad getost, rosmarin och delade nötter på pizzorna. Droppa över ­olivolja, salta och peppra.

  9. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Toppa med rucola.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök