Pizza med ricotta, zucchini och sparris

Pizza med ricotta, zucchini och sparris är en grön och god pizza. Välj en fin olivolja av bra kvalitet att ringla över pizzan.
Emmy Lundström
Emmy Lundström
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 15 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 msk olivolja
  • 6,5 - 7 dl vetemjöl

Fyllning

  • 250 g ricottaost
  • 2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 75 g parmesan
  • 1 zucchini - liten
  • 125 g sparris - grön
  • 2 lökar - färska
  • 1 citron - gärna ekologisk

Topping

  • 0,5 kruka timjan
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen, rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, salt, olja och mjöl, lite i taget, knåda degen i maskin ca 10 min, tills den är elastisk. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.

  2. Fyllning: Rör ricottan fluffig med en gaffel. Blanda i oljan och pressa i vitlöken. Riv i parmesanen. Hyvla zucchinin i tunna skivor. Skär sparrisen mitt itu på längden. Halvera löken. Skölj citronen noga i ljummet vatten och skär den i skivor.

  3. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i fyra bitar och kavla ut dem på mjölad arbetsbänk. Lyft över bottnarna på plåtar med bakplåtspapper.

  4. Bred ricottablandningen över pizzabottnarna och fördela grönsaker och citron ovanpå. Grädda pizzorna mitt i ugnen ca 15 min.

  5. Toppa med timjan, olja, flingsalt och peppar. Skär pizzan  i bitar och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!