Pizza med paprika- och vitlökskryddig lammfärs, feta och persilja

Pizza med kryddig lammfärs, fetaost och persilja passar både till vardag och fest. Lammfärs och fetaost är en oslagbar kombination!
Petra Lindstrand
Foto: Stefan Wettainen

Pizzadeg

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl special - (360 g) + lite till utbakning

Fyllning

  • 300 g lammfärs
  • 400 g körsbärstomater - på kvist
  • 2 krm salt - + 3/4 tsk
  • 1 dl ajvar relish - hot eller mild
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 mozzarella - (à 125 g)
  • 100 g fetaost
  • 0,5 kruka bladpersilja

Gör så här

  1. Pizzadeg: Smula jästen i en hushållsmaskin. Häll över vattnet och rör så att jästen löses upp. Tillsätt olja, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 5 min. Forma degen till en boll, lägg den i en skål och täck med plastfolie. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i fyra bitar. Forma bitarna till bollar. Lägg dem på en bricka med oljat bakplåtspapper. Pensla lite olja på bollarna och täck dem med plastfolie. Låt dem jäsa i kylen 5–8 timmar.

  3. Fyllning: Finhacka tomaterna och lägg dem i en sil. Krydda med 2 krm salt. Låt stå ca 5 min. Blanda samman färs, ajvar, 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. Skala och pressa i vitlöken. Krama ihop färsen lätt med händerna till små ojämna bollar. Stek dem runt om i het stekpanna 2–3 min. Låt svalna. Sätt ugnen på 275° och sätt samtidigt in en plåt mitt i ugnen.

  4. Forma varje degbit till en rund pizza, ca 20 cm i diameter, bevara gärna lite kant på dem. För över dem till två bakplåtspapper. Strö över tomater och lammfärs. Bryt bitar av mozzarella och fördela över. Dra över det ena papperet till den heta plåten och grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills den fått fin färg. Gör likadant med resten av pizzorna.

  5. Toppa pizzorna med smulad fetaost och persilja och servera direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!