Pizza med nässlor och vitlök

Recept på pizza med nässlor och vitlök. En pizzasten gräddar botten underifrån. Ingen sten? Förgrädda på botten av ugnen i stället.
Foto: Anna Kern / Anna Kern/Allt om Mat

Ingredienser

  • 12,5 g jäst
  • 2,5 dl vatten - (37°)
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl vetemjöl
  • 2,5 dl durumvetemjöl
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 1 vitlök - färsk
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 l nässlor - färska eller 1 dl förvällda
  • 200 g mozzarella
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt

Chiliolja

  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 krm salt

Topping

  • 0,5 dl parmesan - hyvlad

Gör så här

  1. Lägg pizzastenen högt i ugnen. Sätt ugnen på 250°. Blanda alla ingredienser till chilioljan och låt stå ca 30 min. 

  2. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt olja och mjöl, men spara 1/2 dl durumvetemjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. 

  3. Dela degen i två bitar. Mjöla bänken med durumvetemjöl och baka ut  till två runda pizzor, ca 30 cm i diameter. Lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa ca 15 min. 

  4. Nagga pizzabottnarna med en gaffel. Förgrädda en i taget på stenen i ugnen ca 10 min. 

  5. Fyllning: Skala och skiva den färska vitlöken tunt. Bred crème fraiche på pizzorna. Skiva mozzarellan och fördela vitlök, ost och nässlor på pizzorna. Ringla över olja. Strö över salt. 

  6. Grädda pizzan högt upp i ugnen ca 10 min, tills osten fått lite färg. Hyvla över parmesan och servera med chiliolja. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!