Pizza med färsk korv, getost och paprika

Pizza med färsk korv, getost och paprika är en härligt frasig pizza med smak av kryddig korv. Välj en sort du gillar, gärna en med lite sting som t ex chorizo.  
Pizza med färsk korv, getost och paprika
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 3 dl vatten
  • 15 g jäst
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl dinkelmjöl - siktat
  • 5 - 5,5 dl vetemjöl special - (300–330 g)

Tomatsås

  • 0,5 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 burk tomater - krossade (400 g)
  • 1,5 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Ingredienser

  • 300 g korv - färsk
  • 3 paprikor - rostade från burk (inlagda)
  • 250 g mozzarella - gärna äkta buffelmozzarella
  • 250 g getost - välj gärna en lite bättre sort
  • 200 g körsbärstomater - på kvist

Rosmarinolja

  • 0,75 dl olivolja
  • 0,5 citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rosmarin - finhackad
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, flingsalt, olja, dinkelmjöl och vetemjöl, lite i taget, och knåda degen i maskin ca 10 min, tills den är elastisk. Strö över lite mjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min. Sätt ugnen på 250°.

  2. Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör tills den blivit mjuk. Tillsätt tomater och vinäger och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda utan lock tills såsen tjocknat. Smaka av med honung och krydda med salt och peppar. Låt såsen svalna.

  3. Skär av skinnet på korvarna och dela dem i mindre bitar. Strimla de rostade paprikorna. Skiva mozzarellan.

  4. Örtolja: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Skala och finhacka vitlöken. Blanda oljan med citronskal, vitlök och rosmarin. Krydda med salt och peppar.

  5. Dela degen i fyra bitar och kavla ut dem tunt på mjölad arbetsbänk. Bred ut ett tunt lager tomatsås på pizzorna. Fördela korv, paprika och mozzarella över pizzorna. Smula över getosten och lägg till sist på körsbärstomaterna.

  6. Grädda pizzorna mitt i ugnen 12–14 min. Ta ut dem och ringla över lite örtolja. Servera direkt med sallad och resten av oljan.

Vad tyckte du om receptet?