Pizza med confiterad fläsksida  

Pizza med confiterad fläsksida är riktigt lyxpizza. Att confitera en fläsksida är ett enkelt sätt att skapa en himmelsk bit kött. Se bara till att planera din tid, eftersom det tar en dag.
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 300 g fläsksida - rimmad
  • 1 l ankfett - eller rapsolja
  • 1 sats pizzadeg - <a href="https://alltommat.se/recept/pizzadeg/">se recept</a>
  • 2 dl tomatsås - se recept
  • 2 msk olivolja
  • 400 g mozzarella
  • 20 gröna oliver - stora
  • 1 rödlök
  • 0,5 kruka basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. Lägg fläsksidan i en ugnssäker form, gärna så liten att fläsksidan precis får plats, och täck med fett. Täck formen med aluminiumfolie och sätt in den i ugnen. Tillaga 10–12 timmar.

  2. Ta ut köttet. Häll av fettet och sätt en tyngd ovanpå köttet. Bästa tipset är att ta en mindre form, sätta den ovanpå och därefter lägga en tyngd i formen. Ställ köttet i kylen och låt kallna.

  3. Ta köttet ur kylen och skär ett rutmönster i svålen. Stek svålsidan i en stekpanna så att den blir riktigt knaprig. Skär köttet i ca 2 cm breda kuber.

  4. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i fyra bitar och kavla ut tunt. Pensla med olja och bred på tomatsås. Skiva mozzarellan och fördela över pizzorna. Skär löken i klyftor. Lägg lök och kött på pizzan.

  5. Grädda pizzorna mitt i ugnen ca 12 min, tills de fått fin färg. 6. Ta ut och ringla över olja. Strö över basilikablad och oliver. Krydda med salt och peppar. Servera pizzorna direkt.

Recept av Johan Hedberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!