Pizza Margherita med tre ostar  

Pizza Margherita med tre ostar är en klassisk italiensk pizza. Enkla ingredienser men såå gott! Förutom ost som smälter i ugnen läggs krämig burrata på pizzan när den är gräddad.

Petra Lindstrand
Pizza Margherita med tre ostar  
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 6 dl vetemjöl special - (360 g) + extra till utbakning

Tomatsås

  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 kruka basilika
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk körsbärstomater - (400 g)
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • 250 g mozzarella - fior di latte
  • 1 dl pecorino - riven
  • 2 burrataostar - eller buffelmozzarellaostar, mozzarella di Bufala Campana (à 100 g)

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt och mjöl och knåda degen smidig ca 5 min i bakmaskin. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

  2. Sås: Skala och finhacka vitlöken. Repa basilikan, lägg bladen åt sidan till garnering och finstrimla stjälkarna. Lägg vitlök, basilikastjälkar och olja i en stekpanna. Fräs sakta på medelvärme ca 3 min. Tillsätt tomater, socker, vinäger, salt och peppar. Låt småkoka 5 min. Mixa grovt med mixerstav. Låt svalna.

  3. Sätt ugnen på 250°, gärna varmluft. Dela degen i fyra bitar. Forma till pizzor för hand på mjölad arbetsbänk eller kavla ut med kavel. För över på bakplåtspapper.

  4. Riv fior di latte-mozzarellan grovt på rivjärn. Bred tomatsåsen över pizzabottnen. Strö över den rivna mozzarellan och parmesan.

  5. Grädda pizzorna mitt i ugnen ca 10 min, tills de fått fin färg. Ta ut och bryt över bitar av burrataosten. Garnera med basilikablad.

Vad tyckte du om receptet?