Pizza gorgonzola e pere – pizza med gorgonzola och päron

Recept på vegetarisk hemgjord pizza. Salt gorgonzola, söta päron och knapriga valnötter skapar en underbar smakkombination. Honungen på toppen blir pricken över i.
Mitt Kök
Foto: Lennart Weibull
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 1 kg pizzadeg - se separat recept
  • 1 dl parmigiano - riven
  • 500 g gorgonzola - mogen
  • 2 päron - t ex Conference
  • 1 dl valnötter
  • honung - flytande

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader varmluft i god tid så att den blir riktigt varm.

  2. Olja pizzaplåtarna sparsamt och stjälp upp de jästa degbitarna på dem. Platta försiktigt ut dem med fingertopparna till valfri form. Låt kanterna, 2–3 cm breda, vara lite tjockare. Om degen ”studsar” tillbaka, vänta i några minuter och testa igen.

  3. Strö parmesan på bottnarna och smula över gorgonzolan.

  4. Skär päronen på längden och ta bort kärnhusen. Skär päronhalvorna i tunna skivor. (Skala dem först om du föredrar det, men inte för långt i förväg då de mörknar).

  5. Dela valnötterna i mindre bitar och strö över pizzorna.

  6. Grädda pizzorna allra längst ner i ugnen i 5 minuter (plåten ska ha direktkontakt med ugnens botten). Ta ut plåten ur ugnen och ringla över honung efter smak. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ytterligare 5–8 minuter tills pizzorna är helt genom- gräddade och valnötterna är lätt rostade.

  7. Servera eventuellt med extra honung.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på pizzadeg hittar du här!

Recept ur ”Pizza – äkta italienska pizzor till mingel, middag & dessert” (Semic) av Samantha Santambrogio-Öberg Foto Lennart Weibull

Annons: Boken ”Pizza – äkta italienska pizzor till mingel, middag & dessert” hittar du här (Extern länk)

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!