Pizza di patatet– potatispizza

Detta är en perfekt pizza att baka om du råkar ha lite överbliven kokt potatis i kylskåpet. Gorgonzolan bidrar med extra sälta och smak.
Mitt Kök
Foto: Lennart Weibull
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 1 kg pizzadeg - se separat recept i länk ovan
  • 4 potatisar - kokta,500 g
  • 0,5 dl olio extra vergine d’oliva
  • 2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl vatten
  • 3 mozzarella - à 125 g
  • 300 g baconskivor - pancetta­ eller
  • 20 svarta oliver
  • 150 g gorgonzola - mogen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader varmluft i god tid så att den blir riktigt varm.

  2. Skala de kokta potatisarna och dela dem med hjälp av en gaffel så att du får oregelbundna bitar i olika storlekar. Lägg potatisbitarna i en skål och tillsätt olja, salt och peppar. Häll på vattnet.

  3. Skär mozzarellan i ca 1 cm tjocka strimlor. Lägg dem i en sil och låt eventuell vätska rinna av. Du kan med fördel göra detta kvällen före och låta mozzarellan stå i kylen över natten. Ju torrare mozzarellan är, desto godare blir pizzan.

  4. Skär pancetta eller bacon i bitar. Kärna ur oliverna.

  5. Olja pizzaplåtarna och stjälp upp de jästa degbitarna på dem. Platta försiktigt ut dem med händerna till valfri form. Låt kanterna, 2–3 cm breda, vara lite tjockare. Om degen ”studsar” tillbaka, vänta några minuter och forma den sedan igen.

  6. Fördela mozzarella och smulad gorgonzola på bottnarna och sedan potatis (samt det vatten som eventuellt finns kvar i skålen). Toppa med pancetta eller bacon och oliver.

  7. Grädda pizzorna allra längst ner i ugnen i 5 minuter (plåten ska ha direktkontakt med ugnens botten). Flytta upp plåten till mitten av ugnen och grädda i ytterligare 10–12 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på pizzadeg hittar du här!

Recept ur ”Pizza – äkta italienska pizzor till mingel, middag & dessert” (Semicförlag) av Samantha Santambrogio-Öberg Foto Lennart Weibull

Annons: Boken ”Pizza – äkta italienska pizzor till mingel, middag & dessert” hittar du här (Extern länk)

Recept från Mitt kök