Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Pizza Calzone – recept på älskad pizzaklassiker

Klassiskt recept på inbakad pizza med tomatsås, skinka, champinjoner och ost. Festligt och riktigt gott! 

Mitt Kök
Pizza Calzone – recept på älskad pizzaklassiker
Pizza Calzone – recept på älskad pizzaklassiker
Pizza Calzone – recept på älskad pizzaklassiker
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

Pizzadeg

  • 0,25 pkt jäst - 12 g
  • 2,5 dl vatten - ljummet
  • 1 msk olivolja
  • 6 dl vetemjöl special - ca
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 1,25 dl pizzasås - finns färdig på burk, ca
  • 150 g champinjoner
  • 2 msk smör
  • 250 g rökt skinka - strimlad
  • 300 g pizzaost - riven

Pensla med

  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk oregano

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olivolja och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig elastisk deg, ca 15 minuter för hand eller 10 minuter i köksmaskin. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare, 1 minut. Låt degen jäsa under bakduk, ca 1 timme i rumstemperatur.

  2. Värm ugnen till 275 grader. Lägg samtidigt in en baksten på gallret i mitten av ugnen eller plåt, så att den blir het. Dela degen i fyra delar och forma till bullar. Låt degen vila 5 minuter under bakduk. Kavla ut till runda tunna pizzabottnar på mjölat bakbord.

  3. Ansa och skiva champinjonerna tunt. Fräs dem i en stekpanna med smör, 5 minuter. Fördela 2 msk pizzasås med en sked i mitten på varje pizza. Lämna en kant på 5 cm. Lägg champinjoner, strimlad skinka och pizzaost i en hög på mitten.

  4. Vik ihop degkanterna mot mitten över fyllningen och tryck till kanten ordentligt. Vecka kanterna i ett mönster. Lägg över pizzorna på bitar av bakplåtspapper. Pensla dem med olivolja. Grädda pizzorna på den heta bakstenen/plåten i mitten av ugnen, 10–12 minuter. Pensla pizzan med olivolja och strö över smulad oregano. Servera med vitkålssallad med röd paprika.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén

Recept från Mitt kök