Pizza bianco med kantareller

Härlig pizza med säsongens godaste smaker! Bianco betyder vit och syftar på att det här en pizza utan tomatsås. Toppa i stället med frästa kantareller, färskost och mozzarella. Krydda med rosmarin och timjan.

Elisabeth Johansson
Pizza bianco med kantareller
Foto: Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Pizzabotten

  • 1,75 dl mandelmjöl
  • 0,5 salt
  • 3 dl ost - riven
  • 2 msk färskost
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 1 ägg

Topping

  • 0,5 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g kantareller
  • smör och olivolja - till stekning
  • 100 g färskost
  • 6 capocollo - (lufttorkad fläskkarré, kallas också coppa) eller parmaskinka
  • 50 g mozzarella - riven
  • rosmarin
  • timjan - eller oregano
  • svartpeppar - malen
  • flingsalt

Gör så här

  1. Pizzabotten: Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Blanda mandelmjöl och salt.

  3. Smält osten och färskosten i en kastrull, rör under tiden. Dra av från spisen och rör hastigt i äppelcidervinäger, mandelmjöl och ägget. Rör kraftigt och blanda ihop alla ingredienserna till en deg.

  4. Platta ut degen till en rundel cirka 24-26 centimeter i diameter på ett bakplåtspapper.

  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter eller tills den har fått en fin gyllene färg.

  6. Topping: Höj temperaturen i ugnen till 230-240 grader.

  7. Skiva rödlöken och hacka vitlöken.

  8. Ansa svampen och dela på stora svampar. Fräs löken, vitlöken och svampen i smör och olja. Lägg över det på en tallrik.

  9. Bred färskost över pizzan. Lägg på kantarellerna, capocollo och strö över mozzarellan.

  10. Lägg på rosmarin, timjan eller oregano.

  11. Grädda pizzan på näst översta falsen i ugnen i cirka 5-10 minuter tills den har fått fin gyllene färg. Håll lite kolla de sista minuterna.

  12. Strö över peppar och flingsalt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök