Pizza Bianca med parmesanost och crème fraiche

Recept på pizza bianca, en vit pizza med crème fraiche på botten i stället för tomatsås.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

Pizzadeg

  • 0,25 pkt jäst - 12 g
  • 2,5 dl vatten - ljummet
  • 1 msk olivolja
  • 6 dl vetemjöl special - 360 g, ca
  • 1 tsk salt

Topping

  • 1,5 dl crème fraiche
  • 3 dl parmesan - riven, ca
  • 600 g chévre
  • 20 aprikoser - mjuktorkade
  • 50 g pinjekärnor
  • 2 msk honung - flytande

Till garnering

  • rucola
  • rosmarin

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olivolja och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig elastisk deg, ca 15 minuter för hand eller 10 minuter i köksmaskin. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare, 1 minut. Låt degen jäsa under bakduk, ca 1 timme i rumstemperatur.

  2. Värm ugnen till 275 grader. Lägg samtidigt in en baksten på gallret i mitten av ugnen eller plåt, så att den blir het. Dela degen i fyra delar och forma till bullar. Låt degen vila 5 minuter under bakduk. Kavla ut till runda tunna pizzabottnar på mjölat bakbord.

  3. Bred ut crème fraiche på pizzabotten, spara en kant på 2–3 centimeter. Fördela parmesanost och skivad chèvre, delade aprikoser, pinjekärnor och ringlad honung på pizzorna. Grädda på pizzastenen/ bakplåten, ca 7 minuter.

  4. Garnera med rucola och rosmarin.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén

Recept från Mitt kök