Pistaschkrans

Saftig vetekrans med mycket smak av mandel och pistasch.
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl - (420 g)

Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 dl sötmandel
  • 0,5 dl pistaschnötter - utan skal

Sockerlag

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här

  1. Lös upp jästen i mjölken i bunken till en köksassistent. Tillsätt socker, smöret i bitar, salt och mjöl. Arbeta degen ca 10 min. Låt den jäsa under bakduk ca 1 timme.

  2. Fyllning: Riv mandelmassan och blanda den med smör. Hacka mandlar och pistaschnötter grovt. Spara 2 msk nötter till garnering.

  3. Sockerlag: Koka socker och vatten till en simmig lag i en kastrull. Låt kallna.

  4. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ca 25 x 40 cm. Bred ut hälften av fyllningen på ena degplattan och strö över hälften av nöthacket.

  5. Rulla ihop plattan från långsidan till en rulle. Lägg rullen med skarven nedåt, platta till den något och dela den på längden i två delar. Vänd snittytorna uppåt och tvinna längderna runt varandra. Forma dem till en krans och nyp ihop ändarna. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa med nästa degbit. Täck plåtarna med bakdukar och låt kransarna jäsa 30–50 min. Sätt ugnen på 200°.

  6. Strö över resterande nöthack och grädda en krans i taget i nedre delen av ugnen i 20–25 min. Ta ut dem och pensla genast med sockerlag. Låt kransarna svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!