Pistaschkrans - recept på vetekrans med pistasch

Recept på vetekrans med pistasch. Kransen är fylld med ett härligt pistaschsmör. Har du svårt att hitta pistaschsmöret kan det bytas ut mot annat nötsmör. De frystorkade hallonen bidrar med en lite syrlig ton.
Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Pistaschkrans - recept på vetekrans med pistasch
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 6 - 7 dl vetemjöl - (360–420 g)
  • 75 g smör - rumsvarmt

Fyllning

  • 1 burk pistaschsmör - (ca 180 g)
  • 1 - 2 msk rapsolja - ev

Pensling

  • 1 ägg
  • vatten

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 - 2 tsk vatten

Garnering

  • frystorkade hallon

Gör så här

  1.  

    Media laddas
  2. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och vispa tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, och nästan allt mjöl. Knåda degen, gärna i en hushållsassistent, tills den är smidig ca 10 min eller 20 min för hand. Klicka ner smöret, lite i taget. Fortsätt att knåda tills allt smör har arbetats in i degen. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt i bunken ca 40 min tills degen har dubblat i storlek.

  3. Fyllning: Rör pistaschsmöret så att det blir slät och bredbart. Tillsätt eventuellt olja om smöret är för tjockt.

  4. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 60 cm. Bred ut fyllningen på degen. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle. Lägg rullen med skarven uppåt och fäst ihop ändarna.

  5. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper. Klipp degen i sneda jack, 2–3 cm breda, runtom hela rullen. Vrid varje del, omväxlande åt höger och vänster, med snittytan uppåt. Låt jäsa övertäckt 30–40 min. Sätt ugnen på 200°.

  6. Vispa ihop ägget med vatten och pensla kransen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Täck med aluminiumfolie ifall den börjar få för mycket färg. Låt svalna på galler.

  7. Glasyr: Rör ihop ingredienserna till glasyren. Ringla glasyren över kransen och strö över smulade hallon.

Vad tyckte du om receptet?