Pissaladière – franskt lökbröd

Smakrikt lökbröd – eller lökpizza – från södra Frankrike. I Frankrike är det vanligt att köpa brödet, ibland tillagat som en paj, som snabbmat i gatustånd. Men det är också trevligt att köpa en slice hos bagaren och ta med sig till kaféet och njuta tillsammans med ett glas vin. Hemma serverar man oftast lökbrödet som tilltugg, gärna tillsammans med olika charkuterier. Men brödet är också gott att servera till en soppa, varför inte en gazpacho så här i sommartid?

Caroline Hofberg
Pissaladière – franskt lökbröd
Foto: Ove Lindfors

Deg

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 2 msk olivolja
  • 6 dl vetemjöl - cirka

Lökconfit

  • 1,2 kg gul lök - cirka
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 lagerblad
  • 1 msk timjan - torkad

Topping

  • 16 sardeller - cirka
  • 1 dl svarta oliver

Gör så här

  1. Lökconfit: Skala och skiva löken tunt. Mjuk- stek den på svag värme med olivolja och kryd- dor i en tjockbottnad gryta i cirka 1 1⁄2 timme. Det är viktigt att löken inte blir brynt, den ska mer smälta ihop till en confit. Rör då och då. Krydda med salt och peppar.

  2. Deg: Gör degen under tiden löken steker. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, 1 msk olivolja och mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Droppa över resten av oljan och låt jäsa under duk i rumstemperatur i cirka 30 minuter.

  3. Ta upp och knåda degen så den sjunker ihop igen. Fortsätt att jäsa i ytterligare 30 minuter under duk.

  4. Ta upp och knåda degen så den sjunker ihop igen. Fortsätt att jäsa i ytterligare 30 minuter under duk.

  5. Sätt ugnen på 225 grader.

  6. Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Kavla ut den till en stor platta. Flytta över degen till en plåt med bakplåtspapper. Rulla upp sidorna till en kant.

  7. Bred löken över degen och lägg på sardeller och oliver.

  8. Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Servera nygräddad.

Vad tyckte du om receptet?