Picklad gurka med dill - recept på dill pickels

Recept på inlagd gurka, men det är inte en renodlad saltgurka utan det som i USA kallas dill pickels. Den har dillsmak från både dillfrö och färsk dill, smak av vitlök och ett sting av chili (kan uteslutas). Skalet gör att den känns härligt krispig. Här har vi gjort den på vanlig slanggurka men den kan också göras med mindre snackgurkor. Välj gurkor som är smala och fasta.

Picklad gurka med dill - recept på dill pickels
Dill pickles, inlagd gurka med dill och vitlök Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 3 slanggurkor - (ca 1,2 kilo)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippa dill
  • 5 dl vatten
  • 2,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk salt
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk senapsfrö - gult
  • 2 tsk dillfrö
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 0,5 tsk chiliflakes - ev

Gör så här

  1. Skölj gurkorna väl. Diska burkarna noga. Mät upp alla kryddor. Skala och skiva vitlöken. Plocka dillen från stjälkarna i små vippor.

    Foto: Per Ranung

  2. Koka upp vatten, ättika, socker, salt. Tillsätt lagerblad, senapsfrö, dillfrö, peppar och eventuellt chiliflakes. Rör om och låt lagen kallna.

    Foto: Per Ranung

  3. Gurkorna kan skäras på olika sätt men för att de ska kännas krispiga ska de inte skäras för tunt. För lång-smala: Skär gurkan i längder som är anpassade till burkens storlek. Skär varje del i 4 långa klyftor. Eller skär gurkorna i ca 1/2 cm tjocka skivor

    Foto: Per Ranung

  4. Fyll burkarna med gurkan varvad med dill och skivad vitlök. Fyll burkarna så att det blir trångt. De ska inte ha möjlighet att flyta upp när lagen hälls på. Häll på all lag så att det täcker gurkan helt och hållet. Ställ i kyl och låt stå i ca 2 dagar. Gurkan håller 2–3 veckor i kyl.

    Foto: Per Ranung

Vad tyckte du om receptet?