Phò med lövbiff

Phò (uttalas Fo) med lövbiff och nudlar är en vanlig soppa i Vietnam, och den äts till både frukost och lunch.
Lisa Lemke
Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 300 g lövbiff
  • 2 gula lökar
  • 1 bananschalottenlök
  • 2 morötter - stora
  • 1 bit ingefära - färsk (ca 2 cm)
  • 6 kryddnejlikor - hela
  • 2 kanelstänger
  • 5 stjärnanis
  • 1 msk rapsolja
  • 2 l vatten
  • 5 tärningar oxbuljong
  • 2 msk fisksås - asiatisk
  • 200 g risnudlar - eller mungbönsnudlar, breda
  • 5 salladslökar
  • 2 stjälkar thaibasilika
  • 1 thaichili
  • 100 g böngroddar - färska eller konserverade
  • 0,5 dl vitlök - friterad

Tillbehör

  • soja - hoisinsås, sweet chilisås, ljus

Gör så här

  1. Skär lövbiffen i strimlor. Skala och finhacka löken. Skala och grovhacka morötterna. Skala och finhacka ingefäran.

  2. Fräs lök, morot, ingefära och kryddor i olja i en gryta ca 2 min. Häll på vattnet och låt koka upp. Skumma väl. Tillsätt kött, buljongtärningar och fisksås. Sjud på svag värme ca 1 1/2 timme utan lock.

  3. Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen. Ansa och strimla salladslöken grovt. Grovhacka mynta, koriander och basilika. Kärna ur och finhacka chilin. Fördela hacket i soppskålar tillsammans med böngroddarna.

  4. Häll över soppan. Strö friterad vitlök på toppen och servera genast med soja, hoisinsås och sweet chilisås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!