Phò med lövbiff

Phò (uttalas Fo) med lövbiff och nudlar är en vanlig soppa i Vietnam, och den äts till både frukost och lunch.

Lisa Lemke
Phò med lövbiff
Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 300 g lövbiff
  • 2 gula lökar
  • 1 bananschalottenlök
  • 2 morötter - stora
  • 1 bit ingefära - färsk (ca 2 cm)
  • 6 kryddnejlikor - hela
  • 2 kanelstänger
  • 5 stjärnanis
  • 1 msk rapsolja
  • 2 l vatten
  • 5 tärningar oxbuljong
  • 2 msk fisksås - asiatisk
  • 200 g risnudlar - eller mungbönsnudlar, breda
  • 5 salladslökar
  • 2 stjälkar thaibasilika
  • 1 thaichili
  • 100 g böngroddar - färska eller konserverade
  • 0,5 dl vitlök - friterad

Tillbehör

  • soja - hoisinsås, sweet chilisås, ljus

Gör så här

  1. Skär lövbiffen i strimlor. Skala och finhacka löken. Skala och grovhacka morötterna. Skala och finhacka ingefäran.

  2. Fräs lök, morot, ingefära och kryddor i olja i en gryta ca 2 min. Häll på vattnet och låt koka upp. Skumma väl. Tillsätt kött, buljongtärningar och fisksås. Sjud på svag värme ca 1 1/2 timme utan lock.

  3. Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen. Ansa och strimla salladslöken grovt. Grovhacka mynta, koriander och basilika. Kärna ur och finhacka chilin. Fördela hacket i soppskålar tillsammans med böngroddarna.

  4. Häll över soppan. Strö friterad vitlök på toppen och servera genast med soja, hoisinsås och sweet chilisås.

Vad tyckte du om receptet?