Philly steak- piroger

Underbart goda piroger passar som en lättare kvällsmåltid, i picknick korgen eller på buffé.
Lena Söderström
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 stor grön paprika
  • 1 jalapeño
  • 200 g champinjoner
  • 75 g ryggbiff - eller oxfilé
  • 5 - 6 msk rapsolja - till stekning
  • 1 msk ljus sirap - eller lönnsirap
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta - pressad
  • 1 dl koriander - grovhackad
  • flingsalt
  • svartpeppar - nymald
  • 2 dl ost - riven
  • 2 förp smördeg - utkavlad
  • äggula
  • 1 msk vatten

Servering

  • 2 avokado
  • 2 lime - i klyftor
  • koriander

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och skär paprikan och jalapeño i små bitar. Skär svampen i små bitar. Skär köttet i tunna strimlor.

  2. Fräs lök, paprika, jalapeño och champinjoner var för sig i oljan, cirka 5 minuter. Blanda ihop det stekta i pannan, ringla över sirapen och fräs ytterligare i cirka 3 minuter tills löken är karamelliserad.

  3. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs köttet hastigt. Blanda det med grönsakerna. Tillsätt vitlök och koriander. Salta och peppra. Låt kallna och blanda i osten. Sätt ugnen på 200 grader.

  4. Rulla ut smördegen och dela varje smördegsplatta i 4 lika stora rutor.

  5. Fördela fyllningen på degrutorna. Fukta kanterna med lite kallt vatten, använd brödpensel. Vik ihop och tryck till och nyp ihop degkanterna noga. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla pirogerna med äggulan blandad ned vattnet. Grädda dem i mitten av ugnen tills de fått fin färg, i 12–15 minuter.

  6.  Låt pirogerna svalna på ett galler utan bakduk. Servera med finmosad avokado, limeklyftor och koriander.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Leva & Bo.

Tips!

Vill du göra pirogerna vegetariska, kan du utesluta köttet och använda lite mera svamp.