Pesto genovese – enkelt recept

Recept på klassisk pesto. Pesto är en traditionell pastasås från Ligurien. Den innehåller söta pinjenötter, kryddig basilika, gärna den kraftiga storbladiga sorten Genovese, mild olivolja och både parmesan– och pecorinoost. I Ligurien görs pesto i en stor stenmortel där basilika och vitlök mortlas vilket ger en kraftig smak utan beska. En mixerstav ger också ett bra resultat om man är försiktig och inte mixar för länge.

Pesto genovese – enkelt recept
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 50 g pinjenötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
  • 1 kruka basilika
  • 50 g parmesanost - riven
  • 1,5 dl olivolja
  • 25 g pecorinoost - riven

Gör så här

  1. Rosta pinjenötterna på medelvärme i en torr stekpanna. De ska bara bli helt lätt rostade, det gör att smaken blir extra god. Låt nötterna svalna. Skala och pressa vitlöken och mosa den med salt. Låt stå 5–10 min. Det gör att smaken inte blir lika skarp.

    : Per Ranung

  2. Lägg basilikan i en mixerbägare, ta bort de grova stjälkarna. Tillsätt vitlöksblandningen, parmesanost och pinjenötter, spara lite till senare. Häll på olja.

    : Per Ranung

  3. Mixa till en grynig massa, men inte för länge. Peston ska inte vara för slät i konsistensen, den får gärna ha små bitar av nötter och ost vara kvar. Obs! Peston kan få en besk ton om den mixas för länge.

    : Per Ranung

  4. Grovhacka de resterande pinjenötterna. Blanda ner pecorinoost och nötter i peston. Förvara peston i burk. Oljan lägger sig ovanpå och därför ska den röras om innan den används. Peston håller ca en vecka i kyl. 

    : Per Ranung

Vad tyckte du om receptet?

KÖKSTIPSET:

Variera och byt pinjenötterna mot:

solrosfrö, pumpafrö, cashewnötter, sötmandlar

Byt parmesanost mot:

västerbottensost, långlagrad prästost eller grevé, lagrad gruyèreost

Pesto är användbar till mycket!

√ i pasta

√ på eller i mackor

√ som röra eller sås till grillat

√ att smaksätta kalla röror, såser och dipp med

√ i soppa

√ i bröd

√ på pizza

Läs också:

Recept på röd pesto