Persisk lammgryta

Recept på persisk lammgryta – en klassiks rätt i Iran som kan lagas på olika sätt.
Allt om Mat
Persisk lammgryta
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 apelsin - rivet skal
  • 1 tsk kummin - mald
  • 2 tsk kardemumma - mald
  • 1 tsk koriander - mald
  • 1 krm kanel - mald
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk paprikapulver
  • 800 g lammstek - urbenad
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl vatten
  • 2 tärningar köttbuljong
  • 1 tsk salt
  • 400 g kikärter

Tillbehör

  • 4 dl ris - långkornigt
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 g saffran
  • 1 granatäpple
  • 3 dl yoghurt - turkisk
  • 0,5 dl mynta - hackad
  • 1 tsk citron - pressad
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg det i en skål och riv ner apelsinskal. Blanda ner kummin, kardemumma, koriander, kanel, peppar och paprikapulver.

  2. Skär köttet i ca 2 cm stora bitar. Hetta upp olja i en gryta och lägg i köttbitarna. Bryn på hög värme ca 3 min. Blanda om så att bitarna får färg runt om. Häll ner lök- och kryddblandningen i grytan. Sänk till medelvärme och stek under omrörning ca 3 min.

  3. Tillsätt vatten, smula ner buljongtärningar och blanda ner salt. Lägg på locket och låt grytan koka ca 45 min. Häll av kikärterna i en sil och skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av och blanda ner dem i grytan. Koka ytterligare 5 min.

  4. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen, blanda ner saffran i kokvattnet. Blanda yoghurt med finhackade myntablad och pressa ner citronsaft.

  5. Servera grytan med saffransris, yoghurtsås, citronklyftor och granatäppelkärnor.

Vad tyckte du om receptet?