Pepparrotsströmming

Pepparrot skiljer sig i styrka; smaka dig fram!
Pepparrotsströmming
Pepparrotsströmming Foto: Magnus Skoglöf

Ingredienser

  • 300 g strömmingfilé - (som varit fryst ca 3 dygn)
  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk pepparrot - riven
  • 1,5 krm svartpeppar - nymald
  • 9 småpotatisar
  • 4 kvistar dill
  • 2 steklökar - röda
  • 1 knippa gräslök
  • 1 citron
  • 100 g sikrom
  • 75 g smör

Garnering

  • pepparrot - riven

Gör så här

  1. Dra skinnet från strömmingen. Blanda vatten, ättika och 1/2 msk salt och lägg i strömmingen. Ställ i kylen ca 24 timmar, vänd runt efter halva tiden. Låt strömmingen rinna av.

  2. Häll gräddfilen i ett kaffefilter och låt det rinna av i rumstemperatur, ca 1 timme. Blanda den avrunna gräddfilen med majonnäs och pepparrot.  Krydda med 1 krm salt och 1/2 krm peppar. Vänd ner strömmingen.

  3. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten med 2 dillstjälkar. Låt potatisen rinna av och halvera dem.

  4. Skala och skär steklöken i 2 mm tunna skivor. Skär gräslöken i tunna stavar lite diagonalt. Skala citronen med en vass kniv och skär ut hinnfria klyftor. Skär klyftorna i bitar.

  5. Varva strömming och potatis på tallrikar. Klicka på sikrom och garnera med citronbitar, gräslök, plockad dill och steklök. Mal över 1 krm peppar och strö över pepparrot.

  6. Bryn smöret och häll det över strömmingen. Servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!