Pepparkakssandwich med vaniljfyllning

Pepparkakor i klassiskt utförande som får en krispig och god yta av råsocker. Lägg ihop kakorna två och två och fyll dem med en mjuk och krämig färskostsfyllning.

Sara Aasum Hultberg
Pepparkakssandwich med vaniljfyllning
Foto: Helén Pe

Pepparkaksdeg

  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 msk kanel - mald
  • 0,5 tsk kardemumma - mald
  • 1 tsk kryddnejlika - mald
  • 1 tsk ingefära
  • 50 g smör
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten
  • 1 dl råsocker

Fyllning

  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g färskost

Gör så här

  1. Pepparkaksdeg: Blanda strösocker, mörk sirap, vatten, kryddor och smör i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Låt smeten svalna och häll den i bunken tillhörande en köksassistent med vinge. Tillsätt vetemjöl och bikarbonat och arbeta tills degen är helt blandad. Plasta in degen och låt den ligga i kylskåp i minst 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

  2. Kavla ut degen tunt och stansa eller skär ut kakor i de former du vill ha. Lägg kakorna på en plåt.

  3. Blanda äggulan med vatten och pensla hälften av kakorna med det. Toppa dem med råsocker. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 5 min, tills de fått fin färg.

  4. Fyllning: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt färskost och fortsätt vispa till en jämn kräm.

  5. När pepparkakorna har kallnat, lägg ihop dem två och två med fyllning emellan. Toppa pepparkakorna med råsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Se även recept på:

Våra bästa lussebullar 

Saftig mjuk pepparkaka

Pepparkaksdeg