Pepparkakspaj med ostfyllning och glöggkokta russin

Recept på pepparkakspaj med ostfyllning och glöggkokta russin. Variera den klassiska smakkombon pepparkaka och ädelost med ett pepparkakskryddat pajskal med en krämig ostfyllning.
Pepparkakspaj med ostfyllning och glöggkokta russin
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk pepparkakskrydda

Fyllning

  • 300 g blåmögelost - t ex St Agur
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 gelatinblad

Russin

  • 2 dl russin
  • 0,5 dl farinsocker
  • 0,5 dl glögg

Garnering

  • bladpersilja

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar. Lägg smör, mjöl, socker och pepparkakskrydda i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ute degen i en form, ca 20 x 20 cm. Ställ formen i frysen ca 15 min. Sätt ugnen på 225°.

  2. Nagga pajskalet och grädda det mitt i ugnen 12–14 min. Låt kallna.

  3. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Bryt osten i mindre bitar. Koka upp grädden. Lägg i osten och rör tills den smält. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i ostgrädden. Låt svalna. Häll fyllningen i pajskalet och ställ i kylen ca 3 timmar.

  4. Russin: Blanda russin, farin och glögg i en kastrull. Låt koka under omrörning ca 5 min. Låt kallna.

  5. Skär ostpajen i bitar. Klicka russinen på pajbitarna och garnera med små persiljekvistar.

Vad tyckte du om receptet?