Pepparkakshus - recept

Pepparkakshus är roligt att bygga och gott att knapra på!  Här hittar du recept, mallar och tips på hur du bäst sätter ihop pepparkakshuset med smält sockerblandning och garnerar med kristyr. Så fint!
Mitt Kök
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,5 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 50 g smör
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk kryddnejlikor
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk bikarbonat
  • 8 - 9 dl vetemjöl - (cirka)


Karamellag - lim till pepparkakshuset

  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk glykos

Kristyr för dekorering

  • 1 st äggvita
  • 1 tsk ättiksprit
  • 4 dl florsocker
  • ev karamellfärg - Häll i lite om du vill ha en annan färg än vit
  • smörpapperstrut - eller om du använder en färdig sprits

Gör så här

  1. Blanda samman socker, sirap och smör i en kastrull. Värm det tills smöret smält. Tillsätt kryddor och mjölk. Rör om och låt kallna.

  2. Tillsätt bikarbonaten blandad med lite av mjölet och arbeta ihop till en deg. Tillsätt mera mjöl tills degen blir fast och smidig. Lägg degen i plastfolie och låt den ligga svalt till nästa dag.

  3. Knåda degen smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Degen ska vara ganska fast.

  4. Pepparkakshus: Kavla ut degen som ovan, men inte så tunt som till pepparkakor. Lägg den utkavlade degen på bakplåtspapper på en plåt. Skär ut de olika bitarna efter mallar (Se artikeln som är länkad i beskrivningen ovan) och ta bort överflödig deg. Grädda i ugn, 175 grader, tar cirka 10 minuter för större delar att bli färdiga och 5-7 minuter för de mindre. Låt delarna svalna på plåten.

  5. Karamellag: Koka ihop socker, vatten och glykos till en tjock ljusgul lag. Doppa de olika bitarnas kanter som skall fogas ihop i lagen och foga dem genast samman. Vill man klistra på till exempel godis eller mandelspån kan man också använda sig av karamellagen.

  6. Kristyr: Rör äggvita, florsocker och ättiksprit till en jämn och blank massa. Färgsätt den eventuellt med karamellfärg. Häll kristyren i en strut och dekorera efter eget tycke och smak!

  7. Njut av ditt (förhoppningsvis) fantastiska mästerverk!

Vad tyckte du om receptet?

> > > Ta mig till mallarna och steg för steg guiden! 

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!