Pepparkakscupcakes med fikon & ostkräm

Baka söta minicupcakes med fikon och fluffig ostkräm. Glöm inte att blötlägga fikonen över natten.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 8 fikon - soltorkade
  • 1 dl vatten - kokande
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl rörsocker
  • 1 msk pepparkakskrydda
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Ostkräm

  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 dl florsocker
  • 100 g färskost
  • 75 g blåmögelost - till exempel gorgonzola dulce
  • 0,5 dl vispgrädde

Till garnering

  • 3 fikon - färska

Gör så här

  1. Finhacka fikonen och lägg i en skål och häll över kokande vatten. Täck över med plast och låt stå över natten.

  2. Smält smöret och låt det svalna. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Rör ner det smälta smöret, fikon med blötläggningsvatten och pepparkakskrydda.

  3. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten och blanda väl.

  4. Fyll smeten upp till 3⁄4 av formarna på plåten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter tills de får en vacker färg och är genomgräddade. Låt dem kallna på bakgaller. Ta kakorna ur formarna och lägg upp på fat.

  5. Ostkräm: Vispa smör och florsocker tills det blir poröst. Vispa ner färskost, gorgonzola och grädde till en slät kräm. Lägg över i en spritspåse med platt tyll. Ställ i kylskåp i 30 minuter. Spritsa krämen på kakorna strax före serveringen. Garnera med färska fikon i tunna klyftor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök