Pepparkakscheesecake

Julens godaste cheesecake! Cheesecake behöver inte gräddas i ugn och smakar ljuvligt av apelsin och pepparkaka.

Allt om Mat
Pepparkakscheesecake
Foto: Jorunn Amcoff

Pepparkakscheesecake

  • 100 g digestivekex
  • 100 g pepparkakor
  • 100 g smör
  • 500 g kvarg - naturell
  • 5 gelatinblad
  • 1 apelsin
  • 2 dl rårössocker
  • 3 dl vispgrädde

Garnering

  • 2 apelsiner
  • 6 - 8 physalis

Gör så här

  1. Smält smöret. Krossa eller mixa digestivekex och pepparkakor till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda ihop. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

  2. Lägg gelatinbaden i kallt vatten ca 5 min. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda kvargen med apelsinskal och socker. Vispa grädden.

  3. Värm lite av kvargsmeten i en kastrull. ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Rör ner den i resten av kvargsmeten. Vänd ner grädden.

  4. Häll smeten i formen. Låt stelna i kylen ca 4 timmar.

  5. Skär bort skalet från apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor. Garnera cheesecaken med apelsinklyftor och physalis, hela och delade i kvartar.

Vad tyckte du om receptet?