Pepparkakscheesecake
I kyl: 4 timmar
Aktiv tid c:a 15 minuter
Julens godaste cheesecake! Cheesecake behöver inte gräddas i ugn och smakar ljuvligt av apelsin och pepparkaka.
Pepparkakscheesecake
-
100 g
digestivekex
-
100 g
pepparkakor
-
100 g
smör
-
500 g
kvarg
- naturell
-
5
gelatinblad
-
1
apelsin
-
2 dl
rårössocker
-
3 dl
vispgrädde
Garnering
-
2
apelsiner
-
6 - 8
physalis
Gör så här
-
Smält smöret. Krossa eller mixa digestivekex och pepparkakor till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda ihop. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
-
Lägg gelatinbaden i kallt vatten ca 5 min. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda kvargen med apelsinskal och socker. Vispa grädden.
-
Värm lite av kvargsmeten i en kastrull. ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Rör ner den i resten av kvargsmeten. Vänd ner grädden.
-
Häll smeten i formen. Låt stelna i kylen ca 4 timmar.
-
Skär bort skalet från apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor. Garnera cheesecaken med apelsinklyftor och physalis, hela och delade i kvartar.