Pepparkaksdeg - klassiskt recept

Ett enkelt recept på hemgjord pepparkaksdeg. Den är klar på 10 minuter och pepparkakorna blir goda och knapriga.
Mitt Kök
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pepparkaksdeg

  • 4 dl strösocker
  • 2 dl sirap - ljus
  • 2 dl vatten
  • 250 g smör
  • 2 msk kanel
  • 1 msk kardemumma - mald
  • 1 msk kryddnejlikor - malda
  • 1 msk ingefära - mald
  • 1 msk bikarbonat
  • 15 dl vetemjöl - + lite till kavlingen

Kristyr

  • 4 dl florsocker
  • 1 st äggvita
  • 2 krm ättiksprit (12 %) - eller pressad citron
  • hushållsfärg

Gör så här

  1.  

    Media laddas
  2. Pepparkaksdeg: Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.

  3. Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur.

  4. Låt degen vila i kylskåpet, övertäckt eller inlagd i plastpåse, 1–2 dygn innan den bakas ut.

  5. Ta ut pepparkaksfigurer med mått eller skär ut på fri hand med vass kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

  6. Sätt in plåten i ugn, 200 grader och grädda kakorna i 4-6 minuter. Passa noga – pepparkakor bränns lätt.

  7. Kristyr: Vispa samman kristyren kraftigt med en elvisp. Dela upp den i flera skålar och droppa ner olika karamellfärg i skålarna. Blanda väl, lägg i olika spritspåsar och dekorera pepparkakorna med kristyren.

Vad tyckte du om receptet?

Tips: Se till att pepparkaksdegen är kall när du börjar kavla ut den, då är det lättare att göra pepparkakor. Plåtarna bör också vara lite kalla när du lägger på pepparkakorna. Och ju tunnare pepparkakor, desto krispigare blir de.

Läs också: Så gör du skurna pepparkakor

Läs också: Årets godaste glögg – Allt om Vin har testat 10 olika sorter

Läs också: Julgodis – klassiska, enkla och magiskt goda recept

Recept från Mitt kök