Pepparkakor – recept och film med tips på kristyr

Recept på klassiska pepparkakor som får extra skjuts av mycket pomerans. Det ger kakorna lite gammeldags smak.
Malin Landquist
Foto: Nils Erlandsson

Pepparkakor

  • 2 msk kanel - mald
  • 0,5 msk kardemumma - mald
  • 1 msk kryddnejlika - mald
  • 1,5 tsk pomeransskal - malda
  • 1 dl vatten
  • 250 g smör - rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 1,5 dl sirap - ljus
  • 10 dl vetemjöl - (600 g)
  • 1,5 tsk bikarbonat

Recept på pepparkakor

  1. Dag 1: Lägg kryddorna i en skål. Koka upp vattnet och häll det över kryddorna. Vispa smör, socker och sirap luftigt, gärna i en hushållsassistent.

  2. Blanda mjöl och bikarbonat. Blanda ner kryddvatten och mjölblandningen i smöret. Blanda ihop till en smidig deg. Dela degen i två bitar och linda in i plastfolie. Lägg degen i kylen ca 24 timmar.

  3. Dag 2: Låt degen mjukna i rumstemperatur ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk och stansa ut figurer. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 5–7 min. Låt kallna på plåten.

Hård kristyr

  1. Vispa äggvita och florsocker.

  2. Vispa ca 10 minuter i maskin så den blir spritsvänlig.

Lös kristyr

  1. Vispa äggvita och florsocker i maskin eller elvisp ca 3 minuter. Den ska vara vit och krämig/rinnig.

Så dekorerar du pepparkakor med kristyr – 4 olika sätt

För dig som inte orkar eller hinner baka själv men ändå vill ha en pysselstund hemma fungerar det så klart lika bra att köpa färdiga pepparkakor. Dekorera dem och gör dem till dina!

Pepparkakshus? Här är bästa mallen

Här är mallen för pepparkakshus som vi har med i vår julspecial, nummer 17. 

Bästa glöggtilltugget – pepparkakor med mögelost

Något geni kom på kombinationen pepparkakor och grönmögelost för något decennium sedan. Efter det finns knappt en glöggfest som inte serverar detta som tilltugg.

På Allt om Mat försöker vi vara nyskapande och hitta på andra, nya smaker. Men ibland måste man undra: varför slå knut på sig själv för att hitta på något nytt när den bästa kombon redan är uppfunnen! För den riktigt bekväma finns nu grönmögelost på tub.

Hård kristyr till pepparkakor

Torktid ca 30 minuter

Till 1½ dl glasyr:

1 äggvita (30 g)

2 dl florsocker (120 g)

Lös kristyr till pepparkakor

Torktid ca 5 timmar

Till ca 30 pepparkakor:

2 äggvitor (60 g)

2 ½ dl florsocker (300 g)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!