Pepparkakor

Pepparkakor kan bakas ut till många olika slags djur och figurer.
Suzanne Ribbing
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 dl farinsocker
  • 1 dl sirap - ljus
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk kanel - mald
  • 1 tsk ingefära - mald
  • 0,5 tsk muskot - riven
  • 125 g smör - rumsvarmt
  • 7,5 - 8 dl vetemjöl - (450-480 g)
  • 1,5 tsk bikarbonat

Gör så här

  1. Blanda socker, sirap, grädde och kryddor i en kastrull. Värm under omrörning tills sockret smält. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt smör. Rör tills smöret smält.

  2. Blanda mjöl och bikarbonat och blanda ner i smeten. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylen 1 dygn.

  3. Sätt ugnen på 200°. Ta fram degen och låt den bli rumsvarm. Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk. Ta ut kakor ur degen med valfria mått. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.

  4. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen 8–10 min. Ta ut och låt svalna. Låt kakorna kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!